Jeroen Hörst

Zeiler en manager toezicht en handhaving milieuregelgeving bij de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek. Betrokken bij mijn leefomgeving. Ik geniet van natuur en vrijheid en vind het belangrijk dat generaties na mij dat ook kunnen beleven.

Ik ben 50 jaar, getrouwd met Elly en heb drie kinderen: Michiel (22), Doortje (20) en Joep (18). Vaar al sinds mijn jonge jaren. Gestart bij de zeeverkenners en vervolgens samen met broers een eerste bootje gekocht. Sindsdien ben ik niet meer van het water af te slaan. Mijn zeilgebied omvat alles wat in vijf weken vakantie te bereiken is. Van Kanaaleilanden tot Shetlands, Noorwegen en de Oostzee tot en met Polen. Naast toeren ben ik ook een fervent wedstrijdzeiler met de eigen boot en als tacticus aan boord van het Team Merkmeester in de J24. Met de J24 vaar ik nationale en internationale wedstrijden.

 

Simon Warta

Geboren in Harderwijk en groot gebracht in de leuvenumse bossen in een woongemeenschap. Via verschillende omwegen de Havo afgerond en aansluitend naar Australië vertrokken op zoek naar avontuur. Daarna heb ik een tijdje rondgekeken bij de opleiding journalistiek. Boeiend, echter concentratie was vereist om de nodige cijfers te behalen. Ik volgde mijn pad wat leide naar Zuidoost-Azië. Na deze trip besloot ik dat ik vast en zeker meer avontuur wilde en hiervoor een 'veilige basis' wilde leggen. Ik studeerde SPH aan de hogeschool Windesheim te Zwolle. Ondertussen werkte ik met jongeren in een gesloten instelling en later als ambulant begeleider met dezelfde jongeren die hun volwassen bestaan moesten gaan leiden buiten de instelling. Ondertussen viel ik bij de GGZ in, op verschillende afdelingen. Het laatste jaar ben ik werkzaam op een detox-afdeling binnen de verslavingszorg. Ik omschrijf mezelf het liefst als liefhebber van de natuur in alle aspecten, een optimist, avonturier en idealist. 

 

 

De reis

Wij zijn Simon en Jeroen en wij gaan samen voor een jaar op reis. Vanaf 1 december 2015 zeilen wij vanuit Guatemala via de Stille Zuidzee naar Azië en uiteindelijk naar Nederland. Een lange zeilreis en een lang gekoesterde en gedeelde droom. In oktober vorig jaar kreeg Simon via Jeroen een oude schuit aangeboden. Simon besloot dat het een project ging worden en besefte tijdens het klussen dat een boot aanschaffen de enige belemmerende overtuiging was om zijn droom uit te gaan voeren. Simon besloot een 'poosje' te gaan zeilen met de Spekkoper I. Jeroen kreeg hier lucht van en besloot mee te gaan. Jeroen schatte de klus echter te groot in en kwam met een voorstel de Spekkoper II (de boot op de foto) te kopen.

Jeroen en Simon kwamen al snel overeen dat de zoektocht naar het ontwikkelen en ontdekken van gemeenschappelijke waarden en interesses leidend voor deze reis zullen zijn. Onderweg willen we ons bezig houden met persoonlijke groei, avonturen beleven en ons laten inspireren door de mogelijkheden voor een duurzame samenleving die we onderweg tegenkomen en zullen opzoeken. Tijdens onze ontdekkingsreis gaan we vorm geven aan zelfvoorzienendheid door de volgende acties:

  • Werken op duurzame boerderijen (WOOFF projecten eco-vilages) om groenten, aardappelen, rijst, pasta en fruit te krijgen voor onderweg
  • We willen leren van andere culturen en kennis verspreiden die we onderweg opdoen
  • We genereren stroom middels zonnepanelen
  • We eten vis die we vangen onderweg
  • We gaan navigeren zonder electronische hulpmiddelen
  • We gaan ons zeilend verplaatsen. Dus zonder gebruik van de motor!

Tijdens het zeilen over de wereld gaan we uitvinden wat onze opvoeding, omgeving en cultuur ons hebben aangeleerd. Wat zijn onze vaste gewoonten? en vanuit welke paradigma's bekijken wij de wereld om ons heen? Kunnen die blootgelegd worden? Dat is belangrijk om open te staan voor nieuwe ideeën. We willen door ervaringen, interviews en projecten met minder gemoderniseerde samenlevingen de volgende vragen beantwoorden: 

  • Hoe gaan ‘zij’ om met afval?
  • Hoe komen zij aan energie?
  • Hoe voorzien zij in voeding en water?
  • Op welke wijze voeren zij handel?

Onze ervaringen delen we online. Iedere twee weken plaatsen we een blog en iedere maand een video. Aan het einde van de reis wordt dit gemonteerd tot een complete documentaire. In Nederland hebben we een deskundig thuisfront dat helpt met de montage van beeldmateriaal en het redigeren van artikelen."